De productiviteit van een tekstschrijver – vriselandaugrulst

Produciviteit van een tekstschrijver

Ken je dat? Ineens doe je in drie uur tijd iets waar je normaal drie dagen voor nodig hebt. Alsof je in de fik staat en je dingen af moet hebben voordat je overlijdt, maar dan met een bepaalde ‘cool’ alsof je dus helemaal niet in de fik staat. Of dreigt te overlijden. Erg apart.

De keerzijde is dat je soms drie dagen met iets bezig bent, waar je dan van weet dat je er op sommige momenten in drie uur klaar mee bent. En dan voel je je een idioot eersteklas. Maar je hebt denk ik gewoon te maken met de productiviteit van een tekstschrijver.

Ik werk nu tweeënhalf jaar voor mezelf en heb al heel wat tools, apps, tips & tricks geprobeerd, maar zonder heel veel resultaat. Mijn productiviteit hangt van zó veel dingen af, dat eigenlijk geen enkele #10-tips-om-jouw-productiviteit-te-verhogen-blog de lading dekt. Eigenlijk is mijn productiviteit door de jaren heen mijn vriend, vijand, liefste collega en de traumatische pesterijen uit groep 4 geweest. Ik noem mijn productiviteit voortaan: vriselandaugrulst.

De reden dat het woord ‘vriselandaugrulst’ mijn productiviteit zo goed omschrijft, is omdat ik erachter ben gekomen dat productiviteit op het gebied van tekstschrijven niet met een simpel woord is te omschrijven. Voordat je voor elkaar hebt dat ‘grulst’ zich rustig houdt, ben je vergeten hoe je er ook alweer voor zorgde dat ‘vri’ tevreden is. Bovendien klinkt het vreselijk, ‘vriselandaugrulst’, spreek het maar eens uit.

Een aantal punten waarvan ik ondervonden heb dat het invloed heeft op mijn productiviteit zijn: 1. de werkplek, 2. de soort opdracht, 3. de geldelijke vergoeding, 4. de intrinsieke motivatie, 5. het jaargetij, 6. de opdrachtgever, 7. de huidige privéomstandigheden, 8. eten, 9. drinken, 10. drinken van de avond ervoor, 11. beweging, 12. de stand van de maan ten opzichte van de zon, 13. de Maag Lever Darm Stichting die je belt voor een donateurschap, 14. de mate van inspiratie, 15. het gebrek aan of juist de druk van een deadline, 16. het aantal keer dat je moet poepen op een dag, 17. hoe lekker je bed ligt op een willekeurige ochtend, 18. Wedden dat je nu nummer 1 t/m 5 al vergeten bent.

Mijn antwoord: soms jezelf wijsmaken dat het aan één punt ligt, waardoor je denkt dat je daardoor ineens productief gaat zijn. En verder: accepteren dat je niet altijd productief kunt zijn en er vooral van genieten als je het wel bent.

Voor nu; veel schrijfplezier en veel succes toegewenst met je vriselandaugrulst.